A Kinder Surprise története Olaszországban kezdődött, 1974-ben. Kezdetben többnyire a neves játék- és modellgyártók (pl.:Giodi, Corplast) kifejezetten erre a célra készült játékai kerültek a tojásokba. Ma már a figurák megjelenését egy 10-12 fős csapat - akár több évig tartó - előkészítő munkája előzi meg. Ők találják ki, tervezik, tesztelik az apró meglepetéseket. A Kinder Surprise-ban található játékok az 1980-as évek végéig egységesek, majd az 1990-es évektől régiónként változnak. Két legjelentősebb ország ezek közül Németország és Olaszország. Nálunk 1992-től évente több mint százféle játék és egy, illetve két kézzel festett sorozat jelenik meg. Léteznek óriástojások is, amelyek mérete többszöröse a hagyományosnak, így a bennük található játék is nagyobb. Nem ritkák köztük a plüss figurák, amelyek neves rajzfilmhősöket ábrázolnak. Ezek a nagy tojások Magyarországon évente két alkalommal kaphatók. Decemberben a Karácsonnyal és Mikulással kapcsolatos figurák kerülnek az óriás burokba. Húsvét környékén pedig vegyes játékok találhatók meg bennük. Nem is olyan régen bevezetésre kerültek a nyári Kinder tojások, amelyek műanyag külsővel kaphatók. Ennek a nagy előnye, hogy ha megolvadna az édesség, akkor ez a burok megvédi a 'kifolyástól'. Ez Magyarországon Kinder Joy néven kapható. A gyártók egy újabb, csak ezekben a 'tojásokban' található kézzel festett sorral ösztönzik a gyűjtőket a vásárlásra. A Kinder figuragyűjtésnek Németországban található az egyik legnagyobb bázisa. Itt nagyon sok ember választotta hobbijának, klubok működnek, és börzéken folyik a cserebere és adásvétel. Egyre több személy, illetve cég él meg mások gyűjtőszenvedélyéből. Nem csoda, hiszen a Németországban készült tojásokban rejtőznek a legjobb minőségű figurák. Évente több katalógus is megjelenik, melyek a gyűjtő munkáját segítik. A tojásokban levő figurákat, játékokat csoportosítani lehet. Vannak gyűjtők, akik csak 1 fajta játékot gyűjtenek, ám azt teljes egészében. Vagyis minden színvariációt, illetve több országban megjelent figurákat is.
 
Vannak a kézzel festett figurák, melyekből egy országban évente általában 2 sorozat jelenik meg. Egy sor általában 10 darabból áll. De létezik 7, 8, 9, vagy 12 darabos sor is. Ezeket a figurákat a nevéből következően kézzel festik, emiatt a figurák festése nem ritkán kisebb változásokkal készülnek. A gyűjtők körében ez a legnépszerűbb fajta.
 
A másik legkeresettebb típus az összerakható rajzfilmfigurák. Ezek közkedvelt mesék hőseit ábrázolják. Eleinte matricákkal kiegészítve készültek, mely leggyakrabban a szem volt. Manapság már ezek a kisebb részek is nyomtatva vannak. Ilyen sorozatok például a Maci Laci, Tom és Jerry, Hupikék Törpikék vagy Snoopy.
 
A harmadik legnagyobb rajongótáborral rendelkező játékok a fémből készült figurák. Ezek leggyakrabban a különböző korok különböző nemzeteinek katonáit mintázzák. Ám léteznek polgári foglalkozásokat, állatokat, használati tárgyakat megjelenítő figurák is. Az újabb sorok műanyag kiegészítőkkel találhatók meg.
 
A kirakóknak is nagy a népszerűsége. Ezek 3x5 darabból állnak és papírból készülnek. Egy-egy sorozat darabjait egymás mellé rakva egy nagyobb képpé áll össze. Ezek a kirakók általában az aktuális év figuráit mutatják be, esetleg az éppen futó kézzel festett sorokat.
 
Léteznek egyéb anyagból készült figurák is, például fából, zsírkrétából, üvegből készült játékok. Manapság már gumiból készült játékokat is lehet találni. Találhatunk olyan játékokat, amelyekhez a darabkákat rejtő burkot is fel kell használni